image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
Αγροτουρισμός

Δραστηριότητες στη λίμνη

Η περιοχή γύρω από τη Λίμνη Πολυφύτου ενδείκνυται για διάφορες εναλλακτικές δραστηριότητες. Αυτός είναι, στην ουσία, ο καλύτερος τρόπος για εξοικείωση και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον της λίμνης.

Εδώ αναπτύσσονται διάφορες μονάδες εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που οργανώνουν πολλαπλές δράσεις και δραστηριότητες.

Ναυταθλητικό Κέντρο

Στη Δυτική Μακεδονία των λιμνών, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, καλλιεργείται για περισσότερα από τριάντα χρόνια ο ναυταθλητισμός ανάμεσα σε ορεινούς όγκους, σε αργυροπελεκάνους και κορμοράνους. Ο ΝΟΚ διαθέτει τμήματα θαλασσίου σκι και κωπηλασίας. και διοργανώνει αθλητικά δεκαήμερα την καλοκαιρινή περίοδο.

Βαρκάδα

Υπάρχει λιμανάκι με μικρά περιηγητικά πλοιάρια, τα οποία κάνουν το γύρω της λίμνης.
Επίσης, αν θέλετε να νιώσετε την εμπειρία της βόλτας με την παραδοσιακή βάρκα της λίμνης στο λιμάνι που βρίσκεται κάτω από την Νεράιδα ίσως βρείτε κάποιον βαρκάρη να ικανοποιήσει την επιθυμία σας.

Ιππασία

Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με άλογα κατά μήκος της λίμνης ή στα Πιέρια. Προσφέρονται διάφορα προγράμματα τόσο για αρχάριους, όσο και για έμπειρους αναβάτες από την Ιττττική Παρέα Βελβεντού.

Ποδηλασία

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε μόνοι σας το παραλίμνιο περιβάλλον. Στα καταλύματα της περιοχής θα σας ενημερώσουν για ποδήλατα (mountain bike) και για διαδρομές. Ιδανική διαδρομή είναι κατα μήκος λίμνης, επάνω σε χωματόδρομο. Ακόμη μια είναι από την Γέφυρα, Τούρκικο σχολείο και στα κάστρα Σερβίων. Υπάρχουν πολές διαδρομές σε πλατανόδασος από τα Σέρβια στο χωριό Λάβα, μετά στο Πλατανόρευμα και από εκεί, Γρατσάνη και Βελβεντό, Επιστροφή από τα Πιέρια, από Βελβεντό στο Παλαιογράτσανο και από εκεί επιστροφή στο Πλατανόρευμα. Αν έχετε τις αντοχές και τη φυσική κατάσταση μπορείτε να κάνετε το γύρο ολόκληρης της λίμνης (60χμ).

Πεζοπορία

Προσφέρονται οργανωμένα προγράμματα πεζοπορίας σε συνεργασία με τους Ορειβατικούς Συλλόγους της περιοχής. Υπάρχουν πολλαπλές διαδρομές (εύκολες ή απαιτητικές), τόσο κατά μήκος της λίμνης, όσο και στα γύρω βουνά.

Ψάρεμα

Είναι μια δραστηριότητα πολύ διαδεδομένη, με σημεία την γέφυρα και γύρω από αυτήν ή το λιμανάκι στον ΝΟΚ. Υπάρχει και η δυνατότητα να ψαρέψουμε με βάρκα, σε συνεργασία με τον Σύλλογος Ψαράδων Λίμνης Πολυφύτου, αλλά σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη, μια και απαιτούνται ειδικές άδειες ψαρέματος. Έχετε υπόψη ότι το ψάρεμα στη λίμνη απαγορεύεται για περίπου 40 ημέρες την περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών, το Μάιο και τον Ιούνιο κάθε χρόνου. Τα είδη ψαριών που θα πιάσουμε θα είναι Πεταλούδες, Καραβίδες, Γουλιανούς και, αν είμαστε τυχεροί, Γριβάδια.

Κανό Καγιάκ

Στην πλευρά της λίμνης που βρίσκεται οί ναυταθλητικές εγκαταστάσεις της Νεράϊδας, ο ΝΟΚ Κοζάνης έχει προγράμματα για οργανωμένες και ασφαλείς περιηγήσεις και βόλτες με Κανό Καγιάκ.

Παρατήρηση πουλιών

Είναι μια εμπειρία που δεν μπορείτε να έχετε σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, αξίζει να αφιερώσετε μερικές ώρες για την παρατήρηση των πουλιών περιμετρικά της λίμνης. Το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, μήνες που μεταναστεύουν τα πουλιά, είναι η ιδανική περίοδος για να παρατηρήσετε Ερωδιούς, Αργυροπελεκάνους, Κορμοράνους, Χουλιαρομύτες, Χαλκόκοτες, Λαγκόνες, Χήνες. Τα καλύτερα σημεία, με τη μεγαλύτερη ποικιλία πτηνών βρίσκονται κοντά στην γέφυρα αλλά και περιμετρικά της Λίμνης.