image descriprion

Γαστρονομία

Η τοπική κουζίνα είναι συγκεντρωμένη στο τραπέζι με όλα τα χαρακτηριστικά της! Στα σπίτια κάθε εποχή, παραδοσιακές γεύσεις και αρώματα ομορφαίνουν την ατμόσφαιρα. Ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού δίκαια καμαρώνει για την πλούσια γαστρονομική του δραστηριότητα. Εδώ κάθε οικογένεια παρασκευάζει φαγητά για όλο το χρόνο ενώ τοπικές συνταγές πρωτότυπες και νόστιμες δίνουν τη γεύση τους σε κάθε γιορτινή μέρα του χρόνου.

Το Βελβεντό είναι το κέντρο της παραγωγής κρασιού με ξακουστά κρασιά. Εδώ παράγεται ο ερυθρός ξηρός και ο λευκός ξήρός οίνος από ντόπιες ερυθρές και λευκές ποικιλίες αντίστοιχα. Το Ξινόμαυρο, Merlot, Cabernet Sauvignon και Chardonnay, Ασύρτικο, Malvasia Aromatica, Ξινόµαυρο, Μοσχόµαυρο, και Τσαπρουνάκος αποτελούν µε αρκετές άλλες τοπικές ποικιλίες οινοστάφυλων που καλλιεργούνται δοκιµαστικά. οινοποιούνται με παραδοσιακό τρόπο για να αποδώσουν κόκκινα και λευκά κρασιά υψηλής ποιότητας. Επισκέψιμα οινοποιεία φτιαγμένα με μεράκι, όπως μικρά οικιακά μουσεία οίνου πραγματικά στολίδια για τον τόπο, παραδοσιακά καζάνια, , αλλά και νέες, σύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες, σας περιμένουν να σας ξεναγήσουν και να σας συντροφεύσουν στους δρόμους του κρασιού, με μυρωδιές κρασιού και τσίπουρου.

Θα δοκιμάσετε φτιαγμένα με μεράκι, παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά του κουταλιού από τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς, ξακουστές οι τουλούμπες και οι σιροπιαστοί κουραμπιέδες βελβεντού, το καρυδάκι Σερβίων, γνήσιο μέλι της περιοχής αλλά και φρέσκα φρούτα ροδάκινα, μήλα, αχλάδια, κεράσια και ακτινίδια από του πρωτοπώρους συνεταιρισμούς του Βελβεντού.

Από τα ταβερνάκια στο Βελβεντό και τα Σέρβια μέχρι τα εστιατόρια της Νεράιδας, και τιςε  χασαποταβέρνες στην Ελάτη και το Λιβαδερό, θα δοκιμάσετε εξαίσια κρεατικά από ντόπια ζώα που σας υπόσχονται ανεπανάληπτες γευστικές απολαύσεις. Το φρέσκο ψάρι από την λίμνη πολυφύτου, μαγειρεμένο με όλους τους τρόπους, και οι καραβίδες επίσης από τα ίδια νερά συμπληρώνουν τη λίστα για τους λάτρεις του «Ευ Ζην».

Λιβαδερό και Λεύκαρα παράγουν ονομαστά τυριά και γαλακτοκομικά.

Στην Βόρεια ζώνη Βασιλιάς όλων…η ποντιακή κουζίνα, ζυμαρικά στο χωριό Ροδίτης, Μεσσιανή, Κουβούκλια  και Βαθύλακος. Σπιτικά τουρσιά παράγει παράγονται επίσης στην περιοχή.

Αρωματικά φυτά και βότανα επίσης παράγει η περιοχή στο Φρούριο στο Βελβεντό και αλλού, ακόμη και καλλυντικά από γάλα γαίδούρας, φημισμένα ανα τον κόσμο.

Τέλος το ξακουστό Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο Ιμέρων. Κι όμως εδώ σε τούτη τη γη παράγεται ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στην Ελλάδα βραβευμένο για την γεύση του και τα αντιοξειδοτικά του συστατικά.