image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
Γεωπάρκα

Γεωπάρκο Σερβίων

Όσοι περάσουν το φαράγγι και το κάστρο των Σερβίων γίνονται πιο γοητευτικοί πιο όμορφοι». Έτσι λέει μια παλιά παράδοση των Σερβίων. Κάτω από το βυζαντινό κάστρο ένα φαράγγι απίστευτης ομορφιάς και αγριάδας ρίχνει τους κοφτούς γκρεμούς μέσα στα σπλάχνα του και έτσι όμοια υψώνεται στα ουρανοθέμελα στολισμένο με ανθρωπόμορφους και ζωόμορφους βράχους. Λες και μυθικοί γίγαντες όργωσαν τούτο τον τόπο για να προστατέψουν την βυζαντινή πολιτεία.

Το μήκος του Μεγάλου φαραγγιού είναι 3χλμ, και το μέγιστο ύψος φτάνει τα 200 μέτρα. Ο περιπατητικός διάδρομος βατός για μικρούς και μεγάλους που ξεκινάει από την Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και τερματίζει στην ακρόπολη του κάστρου, θα σας μεταφέρει σ΄ ένα κόσμο ξεχωριστό, γεμάτο μυστήριο και ομορφιά.

Σ΄ όλο το μήκος του φαραγγιού θαυμάζεις την δημιουργική δύναμη της φύσης που σμίλεψε τους ασβεστολιθικούς βράχους  κι έφτιαξε ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα σχήματα. Τριγύρω πυργώνεται η σιωπή, λες και όλα περιμένουν κάποιο σύνθημα για να ξυπνήσουν από την ακινησία των αιώνων. Και φουρτουνιάζει η φαντασία καθώς οι βράχοι αλλάζουν μορφές και σχήματα σε κάθε στροφή του μονοπατιού.

Ο λαός μας στην προσπάθεια του να εξηγήσει τα γεωλογικά φαινόμενα έπλασε μύθους συνδέοντας τους με ιστορικά γεγονότα. Λένε ότι όταν οι Τούρκοι πήραν το κάστρο, η Παναγία, μαρμάρωσε τον δεσπότη, τους άρχοντες, τους στρατιώτες και τα ζώα για να μην χαθεί τίποτα από την πόλη και να ζωντανέψουν όταν φύγουν οι Τούρκοι.

Περπατώντας λίγα λεπτά μακρύτερα μέσα στο φαράγγι βλέπει κανείς αριστερά του, ψηλά στην κορυφή του βουνού και στο μονοπάτι για τη βυζαντινή εκκλησία της Βασιλικής, έναν βράχο που έχει ιδιαίτερη σημασία την παράδοση της περιοχής.

Εχει ονομαστεί «Ο Μαρμαρωμένος βασιλιάς» γιατί πραγματικά η μορφή του θυμίζει κάποιον άνθρωπο ιδιαίτερης αίγλης, μεγάλο και επιβλητικό.

Σύμφωνα με την παράδοση είναι ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς που στέκεται στο σημείο για να… θυμίζει ότι περιμένει να απελευθερωθεί για να ξαναεγκατασταθεί στην βασιλεύουσά του.

Η βραχωμένη θωριά του φαραγγιού με τα ασβεστολιθικά του δημιουργήματα, η χλωρίδα και η πανίδα, ο αχός του νερού συνθέτουν μια μοναδική σε αγριότητα εικόνα, καθιστώντας το φαράγγι των Σερβίων από τα πιο θεαματικά της Ελλάδας.