image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
Φύση Βουνά Λίμνες

Οικισμοί ιδιαιτέρου κάλλους

Η φύση, η οποία υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρη με την περιοχή, σε συνδυασμό με την ιστορική διαδρομή του τόπου και τους ανθρώπους του με τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, έχουν δημιουργήσει στα μέρη αυτά ένα άριστο δείγμα όμορφης και αρμονικής, παραδοσιακής, ελληνικής υπαίθρου.

Ορεινά χωριά όπως αυτά των Πιερίων του όρους Τίταρου οποία φθάνει κανείς μέσα από πανέμορφες διαδρομές σε ένα καταπληκτικό φυσικό τοπίο για να απολαύσει ξεκούραση, υγιεινό περιβάλλον και δροσερά νερά από τις πηγές των βουνών, αποπνέουν πραγματικά ηρεμία, γαλήνη και την εξαιρετική μοναδικότητα της περιοχής.

Καταφύγι χωριό των  Πιερίων

Το Καταφύγι του Δήμου Βελβεντού ή αλλιώς χωριό του Ζορμπά βρίσκεται σε ένα οροπέδιο των Πιερίων σε ύψος 1500 μέτρων, σε αλπικό τοπίο. Πλαισιώνεται από οργιαστική βλάστηση, πανύψηλα δέντρα όπως οξυά,έλατο,καστανιά, πεύκο,εντυπωσιακά βράχια και πολλά νερά.
Η ύπαρξη του χωριού Καταφύγι στη σημερινή τοποθεσία χρονολογείται από το 1611,όπου κατέφθασαν οι κυνηγημένοι τότε από τους Τούρκους »Γρατσανίτες». Κάηκε, καταστράφηκε, λεηλατήθηκε και ξεριζώθηκε από λοιμούς ουκ ολίγες φορές στο πέρασμα αυτων των χρόνων.

Αγία Κυριακή χωριό των  Πιερίων

Ο οικισμός της Αγίας Κυριακής(Σκούλιαρη), είναι κτισμένος σε υψόμετρο 950 μέτρων στον ορεινό όγκο των Πιερίων. Το κλίμα της Αγίας Κυριακής είναι ξηρό, με ελάχιστη υγρασία λόγω του υψομέτρου. Η περιοχή φημίζεται για το καλό και υγιεινό κλίμα,το οποίο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Άξιο αναφοράς αποτελεί η διατήρηση των τοπικών εθίμων και πανηγυριών. Σήμερα αριθμεί 110 σπίτια.

Ιστορικά στοιχεία: Το χωριό πήρε το όνομά του από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής, που είναι κτισμένη σε υψόμετρο 950 μέτρων, από τα μέσα του 18ου αιώνα μ.Χ. Το 1942 ,περίοδος κατοχής, σημαντικά τμήματα του οικισμού καταστράφηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα.

Παλαιογράτσανο χωριό των Πιερίων

Ο οικισμός Παλαιογράτσανο του Δήμου Βελβεντού,βρίσκεται σε υψόμετρο 785 μέτρων,κρεμασμένος στα καταπράσινα βουνά των Πιερίων. Έχει καταπληκτική θέα προς τα Πιέρια, τη γέφυρα και τη λίμνη του Πολυφύτου. Σαν ορεινή περιοχή το χειμώνα διατηρεί αρκετό χιόνι αλλά παραμένει προσβάσιμο. Το καλοκαίρι διατηρεί ιδανικές θερμοκρασίες μακρυά από καύσωνες. Η δροσιά των δέντρων και του υψομέτρου είναι μοναδική.
Παλιότερα το χωριό αριθμούσε 1000 κατοίκους, σήμερα δυστυχώς μόνον πολύ λιγότερους. Παρόλ’ αυτά η αγάπη για τον τόπο τους, γεμίζει τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές το χωριό με κόσμο.

Καστανιά χωριό των Πιερίων

Η Καστανιά είναι ορεινό χωριό του νομού Κοζάνης. Aπέχει μόλις 6,5χλμ από τα Σέρβια,και είναι κτισμένη στη βόρεια πλαγιά των Πιερίων, της οροσειράς όπου σμίγουν τα όρια των Πιερίων και Καμβουνίων και σε υψόμετρο 1050μ. Γνωστό από παλιά με την ίδια ονομασία την οποία πήρε προφανώς από το καστανόδεντρο που άφθονα ευδοκιμεί στο χωριό και στις πλαγιές του βουνού. Το πρώτο χωριό βρισκόταν στην πεδιάδα των Σερβίων και ονομαζόταν παλαιοκαστανιά. Το χωριό είναι καλοχτισμένο και πυκνοκατοικημένο σε μία απότομη πετρώδη πλαγιά με πρόσοψη προς το βορρά. Η θέση του χωριού προσφέρει πανοραμική θέα στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου με κεντρικό σημείο τη Υψηλή Γέφυρα Σερβίων.

Νεράϊδα

Νεράιδα είναι οικισμός του δήμου Σερβίων – Βελβεντού στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Είναι παραλίμνιος οικισμός της λίμνης του Πολυφύτου και στα όριά του βρίσκεται η γέφυρα Λίμνης του Πολυφύτου, που αποτελεί τμήμα της εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης, ενώ απέχει 6 χιλιόμετρα από την έδρα του δήμου στον οποίο ανήκει τα Σέρβια.

Απέχει 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης, 142 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης και 107 χλμ. βόρειοδυτικά της Λάρισας.

Σε ύψος 55 μ. πάνω από την επιφάνειά της διέρχεται μία από τις μεγαλύτερες  γέφυρες των Βαλκανίων, μήκους 1.372 μ., πλάτους 13,5 μ.

Το μικρό χωριό Νεράιδα αντικατέστησε το παλιό ομώνυμο χωριό, που σήμερα βρίσκεται κάτω από τη στάθμη του νερού. Σκαρφαλωμένο ψηλά, σε βραχώδη λόφο, προσφέρει μια θαυμάσια θέα του χρόνου που σταματάει για να καθρεφτιστεί στη λίμνη, όλες τις εποχές και όλες τις ώρες. Απολαύστε τον καφέ ή καλό φαγητό με εκλεκτούς μεζέδες, πολύ νόστιµα φρέσκα ψάρια του γλυκού νερού, τοπικό οίνο και απολαύστε την καταπληκτική θέα.

Η Νεράιδα είναι χωριό με αναπτυγμένο τουρισμό, διαθέτοντας ταβέρνες, καφετέριες, πιτσαρίες, ψαροταβέρνες. Πρόσφατα δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση του προγράμματος LEADER περιπατητικός πεζόδρομος.

Ελάτη χωριό των Καμβουνίων

Εκεί που τα Καμβούνια και Μπούρινος συναντούν την ελατοσκέπαστη Μπουνάσια και ο αστραφτερός Αλιάκμονας κυλάει σερπετός στα σπλάχνα του φαραγγιού, απλώνεται η γραφική Ελάτη, η παλιά Λοζιανή. Την ίδρυσή της πριν από το 1692 μαρτυρεί ο κώδικας της Ζάμπορδας όπου στην πρώτη γραφή (1543-1692) αναγράφονται 284 βαπτιστικά.

Ένα παράθυρο στο χθες ανοίγει το Λαογραφικό Μουσείο με τις αξιόλογες συλλογές του που ξεδιπλώνουν την ιστορία των Ελατιωτών  μέσα στο χρόνο.

Η φύση που περιβάλλει την Ελάτη είναι αφοπλιστική. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να κάνει αξέχαστες πεζοπορίες, ποδηλασία και εντουράδα στην πανέμορφη Μπουνάσια ένα βουνό με τεράστια οικολογική αξία λόγω της μεγάλης  ποικιλίας των δασικών ειδών με κυρίαρχα τα έλατα και τις βελανιδιές. Μνημεία της φύσης είναι το μικρό φαράγγι στην περιοχή του Λογγά και το μεγάλο φαράγγι του Αλιάκμονα.

Πιο κάτω από το μοναστήρι της Ζάμπορδας κοντά στα Στενά της Λαριούς  υψώθηκε ένα μεγάλο χωμάτινο φράγμα ύψους 130 μέτρων και έφραξε τον Αλιάκμονα.  Το φράγμα του Ιλαρίωνος  κατασκευάστηκε  από αμμοχάλικο ποταμού και έχει αργιλικό πυρήνα.

Έχει όγκο 8 εκατομμύρια κυβικά και θα δημιουργηθεί τεχνητή λίμνη πεντακοσίων εκατομμυρίων κυβικών με ωφέλιμο όγκο 400 εκατομμυρίων κυβικών. Τα νερά της τεχνητής λίμνης θα καλύψουν όλο το φαράγγι της Ζάμπορδας.

Το υδροηλεκτρικό φράγμα είναι πολλαπλού σκοπού. Εκτός από την παραγωγή ενέργειας θα υδρεύσει τη  Θεσσαλονίκη και θα ρυθμίσει τον ταμιευτήρια Πολυφύτου δηλαδή θα σταθεροποιηθούν οι διακυμάνσεις  της λίμνης.

Το φράγμα του Ιλαρίωνα αναμφισβήτητα είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τον νομό Κοζάνης και ιδιαίτερα σημαντικό για την εθνική οικονομία.

Γενικότερα, τα χωριά του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού. προσφέρονται, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, για να δει κανείς τις πλούσιες ομορφιές της φύσης, να απολαύσει αυθεντικές τοπικές γεύσεις και να έρθει σε επαφή με την παραδοσιακή τέχνη και τις παλιές συνήθειες της υπαίθρου. Να θαυμάσει τα αποτυπώματα που άφησαν άλλες εποχές, και τις πινελιές του χρόνου, μέσα από έθιμα που διαιωνίζονται σε έναν τόπο εξαιρετικό και ξεχωριστό.