image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
Αγροτουρισμός

Ορεινές Δραστηριότητες

Οι Ορεινοί όγκοι ενδείκνυται για διάφορες εναλλακτικές δραστηριότητες. Αυτός είναι, στην ουσία, ο καλύτερος τρόπος για εξοικείωση και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του βουνού.

Ορειβασία

Oρειβατικός Σύλλογος Βελβεντού 

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Βελβεντού ιδρύθηκε το 1993.

Διαθέτει ορεινό καταφύγιο στη θέση «Γιούρτια» των Πιερίων, σε υψόμετρο 1450μ. για τη διαμονή και διανυκτέρευση των φυσιολατρών και ορειβατών.
Τηλέφωνο: 6972334028

Ορειβατικός Σύλλογος Πλατανορεύματος «Η Κρυά»:

Στον ορεινό όγκο της περιοχής Πλατανορρεύματος και σε υψόμετρο 1.100 μ.., οι επισκέπτες θα μπορέσουν να απολαύσουν το πλούσιο ορεινό τοπίο μέσα από τα χαρτογραφημένα και σηματοδοτημένα ορειβατικά μονοπάτια του Συλλόγου.

Πληροφορίες: 6944465781

Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών (Σ.Ε.Ο.) Κοζάνης

Το καταφύγιο του ΣΕΟ Κοζάνης «Μερκούρης Κυρατσούς» βρίσκεται στη θέση “Μπάρα” των Πιερίων, σε υψόμετρο 1945 μ., κοντά στην κορυφή των Πιερίων το Φλάμπουρο. Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί για διανυκτέρευση μέχρι 80 άτομα και να καλύπτει τις ανάγκες τους για φαγητό με κουζίνα που είναι πλήρως εξοπλισμένη.
Τα μονοπάτια που καταλήγουν στο καταφύγιο του ΣΕΟ Κοζάνης έχουν αφετηρία το Βελβεντό, το χωριό Καταφύγιο, το Χ/Κ Ελατοχωρίου και την Άνω Μηλιά ενώ υπάρχουν πολλές διαδρομές γύρω από το καταφύγιο.

Πληροφορίες: 2461025909, 6940127221

Καταφύγιο Ε.Ο.Σ. Κοζάνης

Στα Πιερία, στη θέση Λαγομάνα και σε υψόμετρο 1450μ., λειτουργεί καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Κοζάνης χωρητικότητας 40 ατόμων, εξοπλισμένο με ξυλόσομπες, κουζίνα, τουαλέτα, νερό. Η πρόσβαση γίνεται από το Βελβεντό στο χωριό Παλαιογράτσανο και στη συνέχεια υπάρχει χωματόδρομος.

Πληροφορίες: Ε.Ο.Σ. Κοζάνης, τηλ. 2461025600.

Καταφύγιο Ελάτης

Στο βουνό της Ελάτης, σε υψόμετρο 1000 μ.  στο πλάτωμα της «Κάκαινας» στην καρδιά του ελατόδασους, εδώ υπάρχει το ορειβατικό καταφύγιο που κτίστηκε με πρωτοβουλία του Αθλητικού-Μορφωτικού Συλλόγου Ελάτης. Απόλυτη υψομετρική διαβάθμιση των αυτοφυών δέντρων με πρώτα τα πουρνάρια και τους θάμνους, μετά τις δρύες και μετά τα έλατα.Μια ανεπανάληπτη διαδρομή. Εικόνες σπάνιας φυσικής ομορφιάς που αποτυπώνουμε στη μνήμη μας και στο φακό μας. Φωτογραφίζουμε το χωριό απ΄ την τοποθεσία «Πουρναράκια» και το δάσος απ΄ την τοποθεσία «Πριόνι».

Αιωροπτερισμός

Στην Καστανιά πάνω από τα Σέρβια υπάρχει πίστα Αιωροπτερισμού η οποία χρησιμοποιείται για το  Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Η τοποθεσία στο όρος Τίταρος της οροσειράς των Πιερίων προσφέρει μοναδική θέα. Οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν τις πτήσεις των αιωροπτεριστών τις ώρες του αγώνα ακόμη και από την πίστα απογείωσης, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1100μέτρων στην Παλιά Καστανιά Σερβίων και προσφέρει εξαιρετική θέα της λίμνης Πολυφύτου, της Υψηλής Γέφυρας και της γύρω περιοχής.

Ιππασία

Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με άλογα στα Πιέρια. Προσφέρονται διάφορα προγράμματα τόσο για αρχάριους, όσο και για έμπειρους αναβάτες από την Ιππική Παρέα Βελβεντού.

Ποδηλασία

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε μόνοι σας το περιβάλλον. Στα καταλύματα της περιοχής θα σας ενημερώσουν για ποδήλατα (mountain bike) και για διαδρομές.

Πεζοπορία

Προσφέρονται οργανωμένα προγράμματα πεζοπορίας σε συνεργασία με τους Ορειβατικούς Συλλόγους της περιοχής. Υπάρχουν πολλαπλές διαδρομές (εύκολες ή απαιτητικές), τόσο κατά μήκος της λίμνης, όσο και στα γύρω βουνά.

Μάζεμα μανιταριών

Τα Πιέρια δεν είναι και πολύ γνωστά για τα μανιτάρια. Τα τελευταία όμως χρόνια λόγω και της κλιματικής αλλαγής αλλά και του μικροκλίματος υπάρχουν αρκετά στον ορεινό όγκο των Πιερίων. Ο ερευνητής Γιώργος Κωνσταντινίδης ταυτοποίησε αρκετά είδη. Μπορούμε να τα απολαύσουμε επί τόπου σε διάφορες εκδοχές στα ταβερνάκια της γύρω περιοχής.