image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
image descriprion
Φύση Βουνά Λίμνες

Σπήλαια

Σπηλιά της «Κάκαινας» στην Ελάτη

Το πλάτωμα της «Κάκαινας» στην καρδιά του ελατόδασους με υποτυπώδεις υποδομές, όπου παλιότερα έχουν γίνει κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, είναι ένας χώρος που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο.

Λίγα μέτρα πιο κάτω στη σπηλιά της «Κάκαινας», ένα σπηλαιοβάραθρο που εξερευνήθηκε μέχρι βάθους 18 μ. από την Ελληνική Σπηλαιολογική το 1985. Στη σχετική έκθεση αυτοψίας αναφέρεται «ότι θεωρείται πολύ πιθανή  η ύπαρξη συνέχειας σε βάθος ή σε οριζόντια  μορφή» και «ενδείκνυται η συνέχιση της διενέργειας της ανασκαφής, ώστε να διαπιστωθεί με πλήρη βεβαιότητα η ενδεχόμενη αξία του από άποψη τουριστικής αξιοποίησης».

Σπηλαιοεκκλησιά του Αγίου Γεωργίου του Κρεμαστού

Στο μικρό φαράγγι των Σερβίων ανατολικά του κάστρου βρίσκεται η σπηλαιοεκκλησιά του Αγίου Γεωργίου του Κρεμαστού. Η πρόσβαση σε αυτή είναι πολύ δύσκολη. Σώζονται αρκετές σημαντικές τοιχογραφίες.

Σπηλαιο ασκηταριό του Αγίου Θεοδώρου

Το ασκηταριό του Αγίου Θεοδώρου βρίσκεται δυτικά από τα Σέρβια στο τρίτο χιλιόμετρο του δρόμου Σερβίων Λάρισας αριστερά στο βουνό. Είναι ένα στενό σπήλαιο 7 μέτρα κάθετα μέσα στο βράχο με το μεγαλύτερο πλάτος του να μην υπερβαίνει τα 2,5 μέτρα .

Σώζονται ίχνη τοιχογραφιών και αξιόλογα τμήματα του παλιού οικοδομήματος.

Σπηλαιοεκκλησιά του Αγίου Πνεύματος

Κοντά στο ασκηταριό του Αγ.Θεοδώρου βρίσκεται μια πολύ μικρή σπηλαιοεκκλησιά του Αγίου Πνεύματος.

Η σπηλιά στο λόφο της Νεράιδας

Η Σπηλιά βρίσκεται ανατολικά της Νεράιδας προς την πλευρά της Γέφυρας Σερβίων Νεράιδας Η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη, βαδίζοντας στον πεζόδρομο μπορεί ο επισκέπτης να φθάσει σ’ αυτήν και να την εξερευνήσει.