Κανόνες Ορθής Συμπεριφοράς

 1. Σταθμεύστε το αυτοκίνητο σας σε χώρους στάθμευσης και περπατήστε όσο περισσότερο μπορείτε στη φύση. Η περιοχή θα αποκαλύψει εύκολα τις ομορφιές της και τα μυστικά της ΑΝ έρθετε σε επαφή μαζί της και όχι μέσα από τα τζάμια ενός οχήματος.
 2. Μην αφήνετε το ίχνος σας μετά την αποχώρησή σας. Συγκεντρώστε με επιμέλεια απορρίμματα κ.λπ. σε σακούλες απορριμμάτων που έχετε εφοδιαστεί από πριν και φεύγοντας τοποθετήστε τις σε κάδους απορριμμάτων. Είναι πολύ εύκολο να διατηρήσουμε καθαρό το φυσικό περιβάλλον.
 3. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά (π.χ. σαπούνι) ή άλλες χημικές ουσίες που ρυπαίνουν ή απειλούν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της περιοχής, όταν κάνετε στάση σε πηγές, ρυάκια ή ποτάμια.
 4. Αποφεύγετε τη δυνατή μουσική, τις φωνές, την πρόκληση δυνατών θορύβων και γενικά την όχληση. Η φύση παίζει τη δική της μοναδική μουσική. Απολαύστε τη.
 5. Η χάραξη φλοιών δέντρων, η παρενόχληση φωλιών πουλιών και το κόψιμο βοτάνων ζημιώνουν το περιβάλλον και απαγορεύονται από τη Δασική Νομοθεσία.
 6. Μην παίρνετε μαζί σας σπόρους φυτών, μικρά φυτά για μεταφύτευση σε κήπους, γλάστρες, κ.λπ. ή είδη ζώων.
 7. Προτιμάτε τη ΛΗΨΗ φωτογραφιών από την συλλογή λουλουδιών, φυτών και ζώων. Αποφεύγετε να κόβετε λουλούδια και φυτά καθώς μπορεί εν αγνοία σας να επιδράσετε σε βάρος κάποιου σπάνιου, ενδημικού είδους χλωρίδας της Προστατευόμενης Περιοχής.
 8. Μην καταστρέφετε τα οικοσυστήματα φυτών και ζώων.
 9. Προσέξτε μην δημιουργήσετε εστία φωτιάς σε περιοχές που μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά. Αν αντιληφθείτε πυρκαγιά, ειδοποιήστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή την πλησιέστερη τοπική αρχή.
 10. Αν αναγνωρίσετε κάποιο σπάνιο είδος φυτού ή ζώου ενημερώστε σχετικά την Δημοτική Αρχή, το ΚΠΕ Βελβεντού-Σιάτιστας.
 11. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, ειδοποιείστε αμέσως τις αρμόδιες αρχές :

Δήμο Σερβίων-Βελβεντού
Αστυνομικό Τμήμα Σερβίων
Δασαρχείο Σερβίων τηλ.,
Πυροσβεστική Υπηρεσία τηλ. 199,

 1. Σε περίπτωση που θέλετε να κινηθείτε στις Περιοχές Απόλυτης Προστασίας ή Προστασίας της Φύσης, ενημερωθείτε από από τον Δήμο Σερβίων-Βελβεντού για επιπρόσθετους περιορισμούς και απαγορεύσεις.

Πέρα από τους κανόνες … σας προτρέπουμε …

 1. να επισκεφθείτε το Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Βελβεντού – Σιάτιστας,
 2. να περιηγηθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού,
 3. να χρησιμοποιήσετε τα ενημερωτικά φυλλάδια και τους χάρτες της περιοχής προκειμένου να ενημερωθείτε για την μεγάλη οικολογική – πολιτιστική αξία, καθώς επίσης και για την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής,
 4. να γίνετε από ένας απλός επισκέπτης του ορεινού όγκου ή της λίμνης, ενεργός πολίτης, συμμέτοχος στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.
ανακαλύπτοντας μια ονειρεμένη ..περιοχή!

Συνεργάτες